Prim-ministrul australian Scott Morrison a sugerat joi că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar trebui să aibă experţi care să se poată deplasa în ţările afectate de un virus pentru a efectua anchete şi a stopa eventuale pandemii, după modelul inspectorilor agenţiilor ONU care luptă împotriva armelor de distrugere în masă.
Ţările membre OMS ar fi obligate de lege să accepte intrarea pe teritoriul lor a acestor inspectori independenţi care investighează asupra unui nou virus, a adăugat el, relatează AFP, citat de Agerpres.
A permite ca aceşti experţi să poată fi mobilizaţi rapid pentru a evalua situaţiile sanitare, după modelul specialiştilor în arme, ar permite salvarea de vieţi, a spus premierul australian.
„Apartenenţa la un club precum OMS trebuie să fie însoţită de obligaţii şi de responsabilităţi”, le-a spus el jurnaliştilor.
„Eu cred că oamenii ar prefera să ştie cât mai repede dacă un virus are potenţialul de a genera ceea ce a produs acest virus”, a adăugat el, referindu-se la problemele provocate de la începutul anului de noul coronavirus apărut în China.
Potrivit anumitor media, prim-ministrul australian a vorbit despre această idee a inspectorilor OMS cu diferiţi lideri străini, şi în special cu preşedintele american Donald Trump, care a avertizat sâmbătă China că vor exista „consecinţe” dacă este „cu bună ştiinţă responsabilă” de pandemia de coronavirus.
Administraţia Trump a evocat săptămâna trecută o „anchetă” pentru a examina teza unui coronavirus natural studiat în Institutul de virologie de la Wuhan care ar fi contaminat accidental un angajat al laboratorului, înainte de a se răspândi în oraşul considerat leagănul actualei pandemii.
Miercuri, secretarul de stat american Mike Pompeo a spus că trebuie ca lumea să se asigure „că guvernul chinez manipulează aceste materiale corect nu numai în Institutul de virologie de la Wuhan, ci şi peste tot în altă parte”.
El a comparat această situaţie cu cea din domeniul nuclear, care prevede ca „lumea să inspecteze siturile pentru a se asigura că există o bună gestiune”.
Pandemia de COVID-19 s-a soldat deja cu peste 180.000 de morţi în lumea întreagă.
Duminică, Australia a cerut o anchetă independentă asupra răspunsului mondial la epidemie, în special a modului în care OMS şi China au gestionat criza